Als jouw leven een cirkel is waar sta je dan?

Als jouw leven een cirkel is waar sta je dan?
Inez van Oord

Wat vind ik van het boek?

De eerste paar paragrafen over het leven van Inez spraken mij niet aan. Dat kan zijn dat het jaloezie is van mijn kant, dat zij echt iets doet wat ze leuk vind en dat ze inspiratie vind wanneer ze dat nodig heeft. Maar ik kon me er niet voor interesseren. Ook de verschillende retraites waar ze het over heeft vond ik wat overdreven.
Wel heeft ze interessante ideeën en theorieën van anderen overgenomen en in dit boek geplaatst.
Ook ben ik het eens met dat we niet de geschiedenis moeten herhalen maar ‘volwassen’ moeten worden. Hoe we dat dan ook moeten doen.

Welke passages wekken mijn interesse

Bladzijde 21

Een wijze zenleraar vertelde me ooit een sprookje over een planeet, die helemaal alleen in het universum zweefde. Je kon eigenlijk niet zien of het ding bewoog, want er was niets om hem mee te vergelijken. Pas op het moment dat de andere planeten kwamen, gaf het total een idee van richting en snelheid. Op een sympathieke manier werd me zo verteld: je hebt het andere nodig om te bestaan. Door het andere krijg je perspectief.

Bladzijde 97

De angst voor kritiek geldt alleen als je niet zeker bent van je eigen mening. Wat was er te verdedigen? Dit idee was gefundeerd, Bang zijn was niet meer nodig, voor welke aanval dan ook. Want het idee was echt, het kwam van binnenuit, dan sta je stevig.

Bladzijde 99

Als jij de eerste pion zet, dan komt het spel tot leven. Het is maar één pion, een kleine stap vooruit, daarna komen alle stukken in beweging.

Bladzijde 104

Eckhart Tolle  – Het Ego is helemaal niemand, geen persoon, geen ding, het is gewoon verzonnen. Maar om een verzonnen iets toch een gezicht te geven, identificeren we het met uiterlijke dingen, zoals bezit, een mooie opleiding, een geloof, een carrière… We verzinnen maar wat, maar we zijn dat niet. En zo kan het dus zijn dat je met iemand staat te praten die zichzelf een beetje heeft verzonnen. Of dat je dat zelf doet.
Je hoeft dit niet te geloven, zegt Tolle, maar er komt een moment dat je weet dat het waar is. Je weet op het laatst, als je de dood voelt naderen als alles van je wordt afgenomen, alles wat je niet meer bent

Bladzijde 107

Op het moment dat we het onszelf moeilijk maken en stress opbouwen, trekken we de energie die om ons heen zit naar binnen. Die hebben we dan nodig om te functioneren, met als gevolg dat de beschermlaag erg dun wordt.
Tegelijkertijd duwt een wonderlijk mechanisme ons vaak in de richting van drukte. En als die onzichtbare laag dan alles niet meer kan opvangen, dan zit de wereld ons letterlijk op onze huid.
Laat de ruimte die je als een beschermlaag om je heen hebt niet afbrokkelen, door niets en niemand. Bescherm jezelf. Daarmee ontstaat ruimte voor jou en voor het andere.

Bladzijde 156/157

De geschiedenis herhaalt zich ..Accent op individualisme, tolereren van diversiteit > uniformeren van het geloof > socialisme/communisme voor elkaar zorgen > wetenschap/economie.

Bladzijde 175

Een lijst maken van wat ik op dit moment zie en voel en daar tegenpolen op afzetten.

Bladzijde 181

Wat zie je dat je niet bevalt? Wat mag veranderen? (steekwoorden) En hier ook weer een tegenover aan stellen.
Dit kan de basis zijn van een nieuw kompas om richting te geven aan een nieuw bedrijf, een nieuwe organisatie of aan je eigen leven.

Bladzijde 190

Alle woorden in de lijst zijn mooi en belangrijk, maar een keuze maken heeft zo zijn voordelen als je ze ook in de praktijk wilt kunnen toepassen, toetsen. En dat is een hele uitdaging. Welke uitgangspunten zijn belangrijk in je leven, wat hebben jouw levenslessen je aan waarden opgeleverd? Kies er vier die je raken. Ze vormen de aandrijfkracht voor jouw bestaan.

Bladzijde 227

Blijf altijd vragen stellen
Vragen die je jezelf regelmatig kunt stellen:
1. Klopt het nog? Kan ik mijn waarden, mijn overtuigingen laten zien in wat ik doen? In hoe ik leef?
2. En als dat niet zo is, wat doe ik? Welke beslissingen neem ik?
3. Die ik nog wat ik ooit wilde doen? Zou dat nog of weer kunnen?
4. Dien ik de cirkel, dus het totaal, van het leven? Of alleen mijn eigen leven, mijn eigen bedrijf?
5. Wat wil ik toevoegen aan het totaal? Welke betekenis geef ik aan mijn leven en dat van anderen, kinderen, familie, vrienden?
6. Schaad ik een ander, de natuur of mijn omgeving met mijn gedrag? Of met mijn werk? En wil ik dat? Of moet ik dat?
7. Waarom doen we wat we doen?

Neem afstand, in gedachten, kijk naar de planeet en vraag jezelf af:
IK heb dit leven op die planeet gekregen, wat doe ik ermee?

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *